Persoonlijk,  Psychologie,  Zelf liefde

Wat een geluk

Wanneer spreken we van geluk? Wanneer ben je nou echt gelukkig, en als je dan echt gelukkig bent, is er dan nog wel iets om naar te streven? Zomaar een aantal vragen die bij mij omhoog komen als ik over geluk en gelukkig zijn nadenk.

De een noemt geluk tevreden zijn met wat je hebt, de ander spreekt over het vervullen van diepe levensbehoeften. Hoe dan ook is geluk iets wat je voelt en niet wat een vaste betekenis heeft. Geluk kan in kleine dingen zitten of juist in het hele grote. Zonder heftige gevoelens, zonder tegenslagen geen geluk. Dus moeten we ons dan gelukkig prijzen dat we heftige, nare dingen mee maken? Dat we door die ingrijpende levensgebeurtenissen echt kunnen voelen wat geluk is?

Gelukkig zijn, het klinkt alsof dat alles is wat we nodig hebben in het leven. Maar wanneer ben je dan echt gelukkig? Is gelukkig zijn een constant gevoel, of wordt je er op specifieke momenten aan herinnerd?

Ik denk dat het vooral draait om balans. Dat je jezelf toestaat om grote en zware emoties te voelen, zodat je ook weer kunt voelen wat geluk voor jou betekend. Dat je ontdekt welke dingen in het leven jou dat stukje geluk brengen. Door jezelf dat te gunnen wat voor jou geluk betekend leer je dat je zelf invloed hebt op de mate van jouw geluk. Dat betekend niet dat je daardoor altijd maar gelukkig bent of moet zijn, het betekend alleen dat wanneer jij een day off hebt je weet dat dit ook weer goedkomt en het jouw geluk niet afneemt.

Welke dingen maken jou gelukkig in het leven? Welke dingen zijn net die dingen die jouw dag een beetje beter maken? Ik zelf kan intens genieten van ergens een kopje koffie drinken, van een goed gesprek, een mooi boek, het zien van baby dieren of mooie natuurverschijnselen. Wanneer ik dit allemaal zo moet opsommen ben ik me er heel bewust van. Toch gaat die zonsondergang vaak ook voorbij zonder er een blik op te richten, is dat goede gesprek met een dierbare soms ook iets dat als zo gewoon beschouwd wordt.

Ik zou wat bewuster willen omgaan met dat wat mijn geluk versterkt. Ik durf van mezelf wel te zeggen dat ik een gelukkig mens ben, uiteraard heb ik mijn baalmomenten, momenten dat ik alles en iedereen wil vervloeken. Maar al met al ben ik gelukkig, om waar ik sta, om waar vandaan. Om wie ik ben en om wie ik hoop te zijn voor anderen. Het is er niet altijd, het hoeft er niet altijd te zijn, maar wat een geluk dat ik mezelf gelukkig prijs met dat wat mijn leven definieert.

Waar word jij gelukkig van?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.