Persoonlijk

Vitamines, gezond of ongezond?

We leren dat vitamines goed voor ons zijn, we ze nodig hebben. We leren niet dat te veel vitamines een negatieve uitwerking kunnen hebben op je gezondheid. Maar wat als juist een teveel aan een bepaalde vitamine dusdanige gevolgen heeft voor jouw lichaam? Wat als die vitaminepil die je elke dag braaf slikt meer schaadt dan goed doet?

Ik had geen idee welke gevolgen er hingen aan te veel vitamines. Altijd gedacht dat je lichaam een overschot kwijt raakt simpelweg door het uit te plassen. Dit is alleen niet in elke situatie het geval.

Mijn lichaam kreeg rare tintelingen, slapend en alsof ik verdoofd was, alleen dan zonder krachtverlies. Van mijn onderrug ging het naar mijn benen. Ik had die middag voor het eerst mee gedaan met de work-out van mijn vriend en dacht dus dat dit het gevolg was van het deadliften en mijn niet getrainde lichaam. Toen de tintelingen doortrokken naar mijn arm en gezicht werd het toch anders, in het donker in bed lag ik te proberen of mijn gezicht het nog wel deed. Door de tintelingen, door het verlamde gevoel werd ik toch wel wat angstig. De volgende dag ging ik opzoek wat het kon zijn, hoewel je altijd wordt afgeraden om symptomen op google te zoeken. Deze keer was het een goede keus, ik vond al snel dat het mogelijk een vitamine B12 tekort kon zijn en belde de huisarts voor een bloedonderzoek.

Uit het onderzoek kwam dat mijn vitamine D veel te laag is, mijn vitamine B12 ook, maar mijn vitamine B6 was dan weer veel te hoog. Met een doorverwijzing om nogmaals mijn B12 te laten prikken, een recept voor extra vitamine D en de opdracht 2 maanden lang zo min mogelijk vitamine B6 binnen te krijgen verliet ik de huisarts. B6 zit dus in bijna alle voeding, een te hoge waarde kan neurologische gevolgen hebben, wat mijn tintelingen, vermoeidheid en burn-out klachten dus kan versterken of veroorzaken.

Geen extra vitamines meer slikken behalve de voorgeschreven vitamine D. Afwachten wat de B12 waarden nu gaan zeggen en over twee maanden kijken of mijn B6 dusdanig verlaagd is. Al hoop ik met alles in mijn lijf dat dit tintelen, dit verlamde en dit walgelijke gevoel sneller uit mijn systeem verdwenen is dan 2 maanden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.