Persoonlijk,  Zelf liefde

Veel te hard

We zijn allemaal wel eens streng voor onszelf. Te hoge eisen, te grote verwachtingen. We moeten zoveel, willen zoveel bewijzen. Soms willen we alles bewijzen aan onszelf, soms aan de buitenwereld. We nemen voor om liever te zijn voor onszelf, toch sluipt langzaam die strenge veel te harde stem weer binnen.

Bij mij is het niet veel anders. Toen ik in juli 2019 mijn burn-out kreeg vertelde ik mezelf dat ik 1 oktober weer aan het werk zou gaan. Dit lukte niet en ik besloot voor februari te gaan. Ik moest weer wat voorstellen in de maatschappij, moest iedereen bewijzen dat ik dit wel even overwon. Maar vooral moest ik aan mezelf bewijzen dat ik echt wel iets kan en echt wel van betekenis ben. Het klinkt zo verdrietig nu ik dit opschrijf, toch zitten deze overtuigingen nog in mijn hoofd. Toen februari ook niet lukte zette ik al mijn zinnen op september 2020. Ik begon in april met solliciteren, ervaarde belachelijk veel spanning maar september moest gewoon haalbaar zijn.

Het solliciteren, het idee dat ik straks weer fulltime aan de slag was, het maakte me doodsbang. Ik voelde aan alles dat dit niet oke was, maar ik beloofde dit aan mezelf dus het moest.
Waarom beloof ik mezelf die hardheid, waarom spreek ik over zelfliefde als ik mezelf niet eens volledig de tijd gun voor herstel. Ik heb nu de knoop doorgehakt, met veel pijn, emotie en gevecht in mijn hoofd koos ik er voor september niet terug te keren in mijn studie. Om geen nieuwe datum te kiezen, om herstel te laten lopen hoe het gaat lopen.

Veel te hard, voor mezelf, naar mezelf. Nu ik durf te voelen dat herstel nog niet daar is voel ik ook weer die diepe vermoeidheid die bij een burn-out komt kijken. Het leeg zijn, tegelijk overvol. Dat wat ik zo heb lopen ontkennen de afgelopen periode omdat ik in september weer volledig moest zijn.
Veel te hard gepusht veel te hard gewerkt. Alles is veel te hard tegen mijn herstel aan het vechten. Tegelijk doe ik zo mijn best. Mag het ook een tandje liever. Ietsjes harder lief zijn voor mezelf.

2 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.