Persoonlijk,  Psychologie

Trots of arrogant, waar ligt de grens

Trots zijn op jezelf, soms lijkt het niet meer te mogen. Wanneer het je aan zelfvertrouwen ontbreekt, je nooit echt trots op jezelf bent, dan mag het van iedereen. Tot dat je het daadwerkelijk uitspreekt. Niet naast je schoenen gaan lopen, oppassen om niet arrogant te zijn. Waarom eigenlijk? Waarom mag ik niet trots zijn op mijn behaalde resultaten, waarom moet ik rekening houden met het gevoel van een ander als mijn trots niks te maken heeft met deze andere persoon

We gunnen elkaar alles wanneer het er niet is, tot het daadwerkelijk plaats vindt. Het lijkt wel of we steeds meer strijd met elkaar voeren, steeds meer vergelijken met elkaar. Wat maakt dat mijn leven langs jouw denkbeeldige meetlat wordt gelegd. Dat jij moet bepalen wanneer ik trots ben of wanneer het gewoon om arrogantie gaat.

Wat is trots eigenlijk? Een gevoel van voldoening, het gevoel dat zorgt dat je wil laten zien dat je iets goed gedaan hebt, gevoel dat je meer waard bent dan anderen. Zomaar wat definities wanneer je in google zoekt naar wat trots eigenlijk is. Het gevoel dat je meer waard bent dan anderen, daar heb ik zo mijn vraagtekens bij. Trots heeft niks te maken met meer waard zijn, het is jouw eigenwaarde inzien en hier tevreden mee zijn. Het is na wellicht een lange strijd het gewenste resultaat toch behalen.

Trots kent twee kanten, de positieve emotie en de negatieve emotie die aan trots gekoppeld zijn. Trots, je hebt je diploma gehaald na jaren zwoegen. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar het is je gelukt. Of trots, je vader is ongeneselijk ziek, maar ondanks deze moeilijke periode blijft hij altijd vrolijk. Ook dit is trots zijn, maar dan met een negatief emotionele lading.

Waarom mogen we die negatieve lading waarin trots zich ontwikkeld met iedereen delen, waarom het positieve niet? Wat zorgt er voor dat anderen mensen zich minder voelen omdat jij iets moois bereikt hebt? Trots is nodig voor geluk, om zelfverzekerder te worden, om minder hard tegen jezelf te zijn. Laten we allemaal gewoon trots zijn op onszelf, en op de ander wanneer deze iets moois of bijzonders doet in jouw ogen.

Wanneer was jij voor het laatst trots op jezelf?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.