Persoonlijk,  Spiritueel

Spiritualiteit, wat houdt dat voor mij in

We hebben wellicht allemaal een ander idee bij het woord spiritualiteit. De een vind het zweverig, de ander houdt het juist met beide benen op de grond. De een vindt spiritualiteit iets vaags, onduidelijks, voor de ander is spiritualiteit alles wat met geloof en leven te maken heeft. Maar wat vind ik eigenlijk? Ik schrijf stukken voor jullie in spirituele thema’s, maar hoe zie ik spiritualiteit en hoe pas ik dit toe in mijn leven?

Voor mij zit spiritualiteit in alles, in je zijn, in je keuzes, in je levenspad. Je onderbewuste, je gedachten, het gevoel dat je ergens bij krijgt. Ook mensen die zeggen niet met spiritualiteit bezig te zijn hebben naar mijn mening iets spiritueels. We hebben allemaal te maken met ervaringen in ons leven, met de manier van daarmee omgaan. Met ergens kracht uit putten om door te gaan, opladen aan dingen.

Zelfbewustheid, verantwoordelijkheid nemen. Het hoort voor mij allemaal bij spiritualiteit. Uiteraard kan je dit verdiepen door bijvoorbeeld meer te willen weten over heilzame werkingen van stenen, oliën of energie. Maar in de basis is voor mij spiritualiteit niks meer of minder dan jezelf durven zijn, onderzoeken wie je bent en leven naar die ware aard.

Spiritualiteit kan je religie zijn, het kan iets zijn waar je ver van weg wilt blijven door religie. Puur omdat jouw beeld van spiritualiteit anders is dan het beeld dat ik hier over heb.
Allemaal prima natuurlijk, want uiteindelijk is leven naar je eigen idealen het punt waar het om gaat. Of je dit nou spiritueel wilt noemen of niet.

Spiritualiteit is iets dat ik terug vond in mijn burn-out, tegelijk iets dat altijd al in mij zat. Wat ik bedoel met het terug vinden is dat ik mij bewuster werd van de processen in mij. Bewuster bezig ging met wat spiritualiteit voor mij betekend en hoe ik dit in mijn leven kan toepassen. Zo begon ik aan yoga, begon weer met het verzamelen van edelstenen, verdiep mij in astrologie, omdat voor mij hier ook spiritualiteit te halen is. Voor mij is alles in het leven energie, de energie die ik uitstraal kan botsen met die van een ander. De edelstenen in mijn huis kunnen mijn energie versterken, veranderen of afkaatsen. Alles is energie, en door met elkaar mee te bewegen op energiegolven blijven we in beweging. Blijven we groeien, ontwikkelen en leren. Spiritualiteit in mijn leven toepassen is voornamelijk open durven staan voor verandering, voor durven te zijn wie ik ben in plaats van zijn wie ik denk dat iemand wil zien.

Spiritualiteit is leven, is jezelf zijn, is groei. Spiritualiteit is bewustwording van alle processen in je leven en hiermee aan de slag durven gaan. Spiritualiteit is jezelf zien, een ander zien, en hier niet maar één specifieke waarde aan koppelen. Spiritualiteit is zijn. Niks meer niks minder dan zijn.

Noem jij jezelf spiritueel, en wat houdt dat dan voor jou in?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.