Persoonlijk,  Taboe

Seksueel grensoverschrijdend gedrag, hoe pakken we dat aan?

Volgens mij heeft iedere vrouw er wel eens mee te maken  gehad, hoogstwaarschijnlijk ook een heleboel mannen. Gedrag van anderen waarbij jij je niet op je gemak voelt. Seksueel getinte opmerkingen, lichaamstaal of gewoon een gevoel waarbij je denkt, dit is niet oke.

Aangezien ik geen man ben, niet weet hoe het voor mannen voelt en hoe deze vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zich voordoen ga ik in dit artikel voornamelijk in op het seksueel grensoverschrijdende gedrag richting vrouwen.

Wanneer spreken we eigenlijk over seksueel grensoverschrijdend gedrag? Op de website van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport gaat het hier over gedrag of toenadering van seksuele aard die over de grenzen van het slachtoffer gaan.
Eigenlijk is het dus een ontzettend ongrijpbaar principe, want wat voor mij over mijn grenzen is kan voor jou helemaal prima zijn.

Ik krijg wel eens mailtjes van bezoekers, waarin ze mij vragen hoe ik over bepaalde zaken denk. Zo ook een mail hoe ik denk over het taboe op seksualiteit, toevallig kwam de dag na deze vraag een artikel over het taboe op seks en was voor mij de vraag dan ook snel beantwoord. Echter besloot deze persoon er bij te benoemen dat hij, aan de hand van mijn foto op mijn “over mij” pagina en de dingen die ik deel, zich aangetrokken voelde tot mij.

Hier voelde ik mij eigenlijk niet prettig bij, omdat deze blog, de dingen die ik deel en hoe ik mij open stel voor mij te maken hebben met de veiligheid die ik ervaar op mijn platform. Uiteraard begrijp ik dat wat op internet staat door een ieder gelezen kan worden en hierdoor dit soort mailtjes ook plaats kunnen vinden, maar dat zou niet moeten betekenen dat mijn veiligheid dan maar weg moet vallen. Zeker omdat deze persoon twee keer mijn leeftijd was, niet begreep dat deze opmerking niet gewenst was bij mij en hierdoor dus ook mijn visie en oprechtheid op mijn blog in twijfel trok.

Hoe kan ik bloggen over het doorbreken van taboes, over iedereen in zijn waarde laten, als ik deze persoon afkeur op de mail die hij mij stuurt. Ik vind dat ik hier het volledige recht toe heb, dat dit niks af doet aan mijn integriteit. Dat wanneer iets voor mij niet oke is ik dit mag aangeven. Dat het dus grensoverschrijdend is als het over mijn grenzen gaat, ongeacht waar zijn grens of de grens van menig andere vrouw ligt.

Waarom worden onze grenzen eigenlijk zo in twijfel getrokken? Waarom als we iemand op zijn plek zetten door te benoemen hoe het voor ons voelt zijn wij opeens de boeman. Ik denk dat er veel vrouwen zijn die, wanneer zij iemand aanspreken op grensoverschrijdend gedrag, de huid vol gescholden krijgen. Ik denk dat veel vrouwen hierdoor maar liever hun mond houden, door het mogelijke dreigement dat hierop gaat volgen.
Ik ben niet op mijn mondje gevallen, ik wil de discussie wel voeren en laat me zeer zeker niet uitschelden door iemand die zelf het contact, en dus de confrontatie, opzocht. Maar we kunnen toch niet alles maar goedkeuren in de hoop dat vele vrouwen met mij die confrontatie aan durven?

Waarom moeten wij, vrouwen, ons onveilig voelen in bepaalde situaties. Waarom moeten mannen zich verantwoorden voor hun gedrag, omdat er een groep mannen het voor hun verpest. Waarom moeten we vrouwen weerbaar maken, in plaats van mannen beter opvoeden? Ik vind het een scheve verhouding, ik vind het bizar dat er zoveel mensen hun handelen moeten aanpassen omdat anderen het voor hun verpesten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.