coaching,  Persoonlijk

Rouw en zijn mooie kanten

Als ik aan rouw denk, denk ik al snel aan pijn, verlies en een zoektocht naar verandering. Toch kan rouwen ook ontzettend mooie dingen meebrengen of nieuwe inzichten creëren.  Maar hoe dan?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat rouw voor iedereen anders is, dat rouw geen richtlijnen heeft en je het nooit goed of fout kan doen. Rouw is rauwe emotie die vrijkomt bij een verlieservaring. Dat kan zijn door het verlies van een dierbare, maar ook door verlies van autonomie, baan of gezondheid.  Weet op de eerste plaats dat rouwen jouw goedrecht is en dit soms jaren kan kosten.

Ik zit zelf nog midden in een rouwproces, dat klinkt wellicht alsof ik iets of iemand verloren ben op de korte termijn. Maar niks is minder waar, aankomende maart is het 3 jaar geleden dat mijn beste vriend zijn strijd verloor met leukemie. 3 jaar is lang, 3 jaar is kort, hoe je het ook bekijkt, die 3 jaar staan en stonden voor mij in het teken van rouw.

Ik ben echt niet meer elke dag bezig met zijn verlies op een manier waarbij ik tot tranen geroerd ben, maar ik ben wel zeker nog elke dag bewust van het feit dat het leven zo over kan zijn. En dat is een  van de mooie dingen die ik heb mogen leren van dit rouwproces. Tuurlijk weten we dat het leven zomaar voorbij kan zijn, maar tot je het ook zo bewust meemaakt is het een ver van je bed show.  Ik zie het ook niet als eng, maar juist als motivatie om alles er uit te halen wat er in zit. Om niet zolang te blijven twijfelen welke keuzes je wilt maken, maar om te genieten en je hart te volgen.

Rouw leerde mij te leven, rouw leerde mij te zien waar het leven echt om draait.  Zijn manier van leven is nu deels geprojecteerd op mij. Zijn levenslust, zijn vechtersmentaliteit en zijn liefde voor iedereen op de wereld zorgen er voor dat ik de wereld ook meer ervaar als liefdevol. Dat ik ook harder wil vechten voor mijn geluk en dat mijn levenslust ook soms even een schop onder zijn kont mag krijgen.

Tuurlijk is het niet alleen feel good en fijn. Tuurlijk voel ik op regelmatige basis ontzettend veel pijn en verdriet over hoe het is gelopen. Is het gemis weer even ondragelijk. Vaak als zijn naam plots valt moet ik toch even slikken. Maar dat is helemaal okay.  Dat alles wat hij mij bracht na zijn dood is niet te vergelijken met hoe hij was in leven. Maar dat wat hij mij bracht na zijn dood is wel het mooiste cadeau wat ik ooit heb mogen ontvangen van hem.

Rouw is niet alleen maar ellende, rouw kan ook ontzettend mooie kanten hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.