Persoonlijk,  Psychologie,  Zelf liefde

Nee! een volwaardige zin, Assertiever leven.

Durf jij voor jezelf op te komen, alleen dat te doen wat je ook echt wilt doen? Durf jij nee te zeggen zonder jezelf te verantwoorden, of juist ja te zeggen wanneer je iets heel graag wilt. Maak jij je eigen keuzes of laat jij je stiekem soms toch nog beïnvloeden? al met al, hoe assertief ben jij eigenlijk?

Assertiviteit, de manier waarop je communiceert met anderen. Voor jezelf op komen op een vriendelijke manier, duidelijk te zijn in wat je wel en niet wilt, je eigen keuzes te maken, kwetsbaarheid te tonen en jezelf zijn, conflicten aangaan wanneer ze er zijn zonder ze zelf op te zoeken. Een aantal punten die horen bij een assertieve houding.

Het is belangrijk om assertief te zijn, om voor jezelf op te komen. Puur om jezelf niet te kort te doen. De belangen van een ander horen niet boven de belangen van jezelf. Hoe minder assertief, hoe groter de kans op stress of een burn-out.

Ik weet nog goed dat ik begon op een nieuwe werkplek, dat ik in de trainingen assertief genoemd werd en mezelf hier zo niet in herkende. Ik begin steeds assertiever te worden, maar dat is vooral door wat die burn-out mij geleerd heeft. Die belangen van een ander stonden tijdenlang wel boven mijn eigen belangen. Een tandje harder, een beetje extra hooi op mijn vork, ik ren wel een rondje meer. Omdat ik het leuk vond, dat ook zeker, maar ook omdat ik nee zeggen lastig vond.

Nee, het is een volwaardige zin, geen verantwoording nodig. Nee, ik kom niet op jouw verjaardag. Nee, ik heb geen zin in een avondje uit. Nee, nee. Het is wennen, het is heerlijk. Het gaat niet van de een op andere dag, nog steeds doe ik wel eens iets waar ik eigenlijk totaal geen zin in heb. Wat mij geen energie gaat brengen, wel gaat kosten.  Het is niet van de een op andere dag, assertiviteit is iets dat je moet ontwikkelen, wat de ene dag gemakkelijker gaat dan de ander. Ook nog afhankelijk is van tegen wie je spreekt. Al zou dat natuurlijk niks moeten uitmaken.

Hoe assertief ben jij ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.