Persoonlijk

Mijn spiraalverhaal

Mede baarmoeder bezitters kennen veelal het ongemak dat menstruatie met zich mee kan brengen. Het uitblijven, het tussendoor vloeien of het overmatig bloedverlies. Dat laatste was wat mij elke maand bezig hield.

 

Waar mijn vriendinnen prima met maandverband een paar uur door kwamen had ik elk uur een nieuwe tampon nodig. Altijd had ik dubbele bescherming nodig door ook maandverband te dragen en stond ik stijf van de pijnstillers.
Tot ik besloot om een spiraal te laten plaatsen. Na overleg met de huisarts werd een Mirenaspiraal geplaatst, de ellende kon nu echt beginnen.
Menstruatiekrampen haalde het leven al bij me weg, maar deze pijn was toch een tandje erger. Maar ik had goede hoop, slikte nog wat extra pijnstillers en ging weer aan het werk.
Ik kreeg koorts, de pijn bleef aanhouden en ik besloot dat er naar gekeken moest worden. Benen in de beugels, gyneacoloogstudent tussen mn benen en al snel werd er iemand bij geroepen.
Mijn spiraal bleek mijn baarmoederwand te hebben doorgeprikt. Mijn lichaam was het niet eens met het stuk plastic in mijn baarmoeder en probeerde nu dit uit mijn lijf te krijgen. Gevolgd door een baarmoeder ontsteking, want als ik ergens aan begin dan ook t hele pakket. Weken volgde met rug- en bovenbeenweeën, alvast geoefend voor als ik ooit moeder mag worden. Zes weken na het plaatsen van mijn spiraal kon ik pas weer echt functioneren, of uberhaupt op mijn benen staan. En wat was het een genot om vanaf dat moment menstruatie vrij te zijn, geen baarmoederkrampen meer te hoeven ervaren en geen kilo’s tampons mee te hoeven slepen.
Toch heb ik na een jaar mijn spiraal te hebben gehad besloten deze te laten verwijderen. Waarom? Omdat de hormonen invloed kregen op mijn psychische zijn, dat de menstruatieklachten niet op konden tegen het psychisch ongemak. En eigenlijk had ik direct moeten kiezen om t spiraal te laten verwijderen, mijn lijf gaf direct aan dat dit niet was wat het wilde. En toch, toch heb ik soms spijt. Dat ik mn spiraal liet verwijderen, omdat al die ongemakken en pijn snel vergeten zijn. Niet dat het er was, maar wel hoe het voelde. En die menstruatieklachten nu gewoon weer zijn als wat het was. Dat wat ik niemand wil aandoen.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.