Persoonlijk,  Zelf liefde

Mag ik ook wat zeggen?

Je stem vinden, je stem laten horen, het is niet zo vanzelfsprekend als je denkt. De een schuift zijn mening niet onder stoelen of banken, de ander volgt braaf de rest, niet omdat ze geen mening hebben maar omdat ze bang of onzeker zijn over het uiten hiervan.

Ik begin steeds meer mijn eigen stem te vinden en te gebruiken. Lang interesseerde heel veel mij gewoon niet. Politiek? geen idee hoor ik doe wel wat mijn ouders doen. Mij ergens voor hard maken? wie ben ik om dat te willen doen? Mij uitspreken als iets mij tegen de borst stoot? ze zien me aankomen.

Nee lange tijd dacht ik niet na over het belang van zelfexpressie. Over hoe belangrijk het is om een eigen mening te formuleren en om voor jezelf op te komen.

Ik denk dat mijn burn-out hier een groot aandeel in heeft gehad. Dat door volledig in te storten, juist omdat je eigen stem zo naar de achtergrond is gedrukt, in te zien hoe belangrijk je eigenlijk bent. Dat zonder jouw zelfexpressie jouw leven aan je voorbij gaat.

Nu ben ik altijd al wel iemand geweest die redelijk hard uit de hoek kan komen, die geen moeite doet om dingen mooier te verwoorden en een discussie ook niet uit de weg gaat. Dit is nog een tandje erger geworden, juist door het vinden van mijn eigen stem. Nu weet ik waar ik over praat, heb ik mijn mening niet gebaseerd op anderen maar op mijn eigen onderzoek. Ik ga een discussie graag aan om een ander te laten zien welke kanten er nog meer zijn. Zo ben ik eigenlijk wekelijks wel onder een facebook artikel in discussie over black lives matters, feminisme en dik zijn. Hekel aan die kortzichtigheid, die ik lange tijd zelf ook had. Misschien wel juist daarom.

Ik voer discussies met mijn vader, aangezien we in veel opzichten een best botsende denkwijze hebben. Grappig, hoe je dan als kind denkt dat dit de waarheid is om later als volwassen vrouw overal anders over te denken. Weer het belang van zelfontwikkeling en zelfexpressie. Jij bent niet je ouders, jij hoeft niet op dezelfde manier te denken en te handelen en een eigen persoon vormen doet niks af aan de liefde en het respect dat je voor je ouders hebt. Het zegt alleen heel veel over de liefde en respect die jij voor jezelf hebt.

Mag ik ook wat zeggen? Uiteraard, niet vragen of je ruimte mag innemen maar ruimte innemen die je verdient! Jouw stem, jouw visie, ze zijn zo belangrijk, ook als ze volledig tegen de mijne ingaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.