Persoonlijk

In functie zonder studie, hoe dan?

Al langere tijd was ik bekend met het feit dat sommige functies in ons land onbeschermd zijn. Dit wil zeggen dat in principe iedereen een bordje op z’n huis kan hangen met het idee dat hij of zij dit beroep uitoefent. Hoe bizar is dat?

Als je bijvoorbeeld kijkt naar het beroep psycholoog, deze is onbeschermd en dus voor een ieder te gebruiken. Nou is het natuurlijk wel zo dat in de basis je moet kunnen inschrijven in het BIG register, en je hiervoor een studie nodig hebt.

Maar hoeveel mensen die een psycholoog zoeken zijn dan ook bekend met deze BIG registratie en onderzoeken of deze persoon daar wel in staat? Hoeveel mensen zijn niet al dusdanig angstig om hulp te zoeken, hebben al dusdanige ondersteuning nodig, dat zij er van uit gaan dat de hulp die zij vragen goed is. Terwijl dit dus niet altijd het geval is.

Ik ontdek het nu ook nu ik bezig ben met de studie aromatherapie. Een rondje op instagram en ik had al snel door dat heel veel mensen zich aromatherapeut of coach noemen zonder daadwerkelijke studie. Natuurlijk kan je bezig zijn met oliën, je verdiepen, mengsels maken voor anderen. Ik vind alleen de titel “therapeut” hierbij niet kloppend.

Daarbij komt ook nog eens dat wanneer je olien mengt voor anderen, zonder studie, deze eigenlijk eerst langs het lab moeten om te controleren hoe veilig het product is.

Hoe kan je mensen, die veelal al kwetsbaar zijn, helpen zonder daadwerkelijk te weten hoe je goed handelt, hoe gespreksvoering werkt? Hoe durf je jezelf een titel toe te schrijven, eigenlijk dus voor je eigen gevoel en niet voor het welzijn van een ander?

Hoe kan het dat we zoveel onbeschermde beroepstitels tellen in Nederland, en we hier allemaal maar klakkeloos in meegaan? Is het niet beter als elke functie, ongeacht inhoud, een bepaalde bewijslast nodig heeft? Dat je laat zien dat je ergens kennis van hebt, je hebt ingelezen. Dat je weet welke risico’s bepaalde handelingen hebben en hoe te handelen naar verschillende doelgroepen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.