Persoonlijk,  Psychologie,  Zelf liefde

Ik zie wat jij niet ziet, de blinde vlek

Weten wie je bent, waar je voor staat, waar je interesses liggen en wat je kwaliteiten zijn. Allemaal onderdelen van zelfkennis, stuk voor stuk belangrijk om een echt en volledig leven te hebben. Om bij jezelf te blijven, om gelukkig te zijn om gelukkig te blijven.

Toch gaat dit bij veel mensen mis. We overschatten onszelf, gaan toch net iets harder lopen dan we aankunnen, doen toch net die te hooggegrepen studie. Beginnen toch aan die nieuwe baan, puur omdat wij overtuigd zijn dit te kunnen. Niet uit zelfkennis, niet uit zelfliefde maar uit druk. Druk die we onszelf opleggen, denkende onszelf te kennen maar eigenlijk gewoon hogere verwachtingen te hebben dan dat je kunt waarmaken. 

De blinde vlek, gevoelig voor de tekortkomingen die we allemaal hebben. Jezelf altijd net iets meer zelfkennis vinden hebben dan een ander, terwijl je net zo vaak of wellicht wel vaker op je bek gaat. We overschatten onszelf, we willen niet zien dat waar we staan voldoende is of misschien al wel net te ver. Feedback van anderen willen we vaak niet horen, we luisteren wel maar horen het niet echt. Jij weet zelf het beste hoe het zit en dus ga je door met wat je doet. Die ander ziet dat wat jij niet ziet wel. Wil jou beschermen of op de hoogte brengen van deze blinde vlek. 

Tegelijk voeden we massaal ook de blinde vlek van een ander, we willen gevoel besparen, zijn niet eerlijk over waarom we niet op visite komen, over dat wilde nieuwe kapsel van je beste vriendin of de keuze van haar partners. We besparen een ander, maar tegelijk doen we die ander daarmee zoveel tekort. Door niet volledig eerlijk te zijn ontneem je ook een stuk zelfkennis bij de ander. blinde vlek wordt vergroot door blinde vlek. Hoe zonde, hoe onnodig, hoe pijnlijk? 

Zo was mijn blinde vlek lange tijd, en soms nog steeds, het pleasen van mensen. Alle hooi op mijn vork, ik ren wel een stukje harder, ja zeggen terwijl mijn agenda al vol staat, de schuld hiervan niet bij mezelf zoeken. De ander had toch ook gewoon iemand anders kunnen vragen? Nee, ik had voor mezelf kunnen opkomen, een vraag met nee beantwoorden is ook een optie. Ik kan er voor kiezen mijn grenzen aan te geven. Blind voor het feit dat het probleem eigenlijk bij jezelf ligt, dat hoe je handelt in bepaalde situaties, zonder dit echt door te hebben, precies dat is waar het over gaat. Jouw blinde vlek. 

Ben jij bewust geworden van bepaalde blinde vlekken in jouw handelen? 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.