Persoonlijk,  Psychologie,  Zelf liefde

Ik hou van mij

Durf je dat hardop te zeggen? Voel je dat, diep van binnen. Ik hou van mij? Zelf liefde begint steeds meer een ding te worden. Gelukkig, want hoe mooi is het om volledig van je zelf te houden en hoe mooi is de liefde dan die je aan een ander kunt geven. Maar durf jij volmondig te zeggen “ik hou van mij”?

Ik denk dat zelf liefde een van de belangrijkste elementen is in je leven. Hoe kan je je grenzen stellen en waarborgen als er geen liefde is voor jezelf. Hoe kan je een relatie met een ander volwaardig en goed houden als je dat niet met jezelf kunt. zelf liefde is jezelf volledig kunnen accepteren. Je hoeft echt niet elk stuk van jezelf te vieren, maar er een neutrale gedachten over hebben in plaats van jezelf ergens in afwijzen helpt al enorm.

Realiseer jij je dat de dingen die je denkt dat iemand van je vindt eigenlijk dingen zijn die jij diep van binnen over jezelf denkt? Hoe verdrietig is dat? Wat kan helpen in die acceptatie van jezelf is bijvoorbeeld voor jezelf (hardop) herhalen dat je van jezelf houdt. Zeg het eens tegen je spiegelbeeld, herhaal het eens tijdens het autorijden. Door het vaker te horen ga je er ook meer naar leven. Simpelweg omdat het in je brein blijft hangen.

Een ander belangrijk aspect is jezelf durven zijn. Durf jij het achterste van je tong te laten zien, uit te spreken hoe je ergens echt over denkt, of simpel weg nee te zeggen. Of nou ja, simpelweg. Nee zeggen is soms echt een grote opgave. Door stukjes van jezelf weg te stoppen, door niet te staan voor jouw mening, kan je nooit volledig leren houden van wie jij bent. Juist die stukjes die wellicht ooit door anderen als ongewenst of raar beschouwd werden maken jou een uniek persoon. Waarom zou je niet mogen zijn wie je bent, in plaats van laten zien wat sociaal wenselijk is.

Maar wees vooral eens wat minder hard en kritisch op jezelf. Wanneer een ander een fout maakt, een afspraak vergeet of iets doet wat jij eigenlijk niet leuk vindt zijn we snel geneigd om “het geeft niet” of “het is al goed” te zeggen. Waarom ben je dan naar jezelf in deze situaties zoveel harder. Waarom probeer je niet, wanneer die kritische gedachten opspelen heel bewust te zeggen “het is niet anders”, “ik heb mijn best gedaan” of “ik probeer het morgen opnieuw”.

Een paar handvatten om je leven met iets meer liefde naar jezelf te vervullen. Misschien deed je dit allemaal al, misschien is het nieuw voor je. Wees niet te streng, ook wanneer je vol zit van zelf liefde kan je echt een moment nog goed balen van jezelf. Er zit alleen verschil in hoe dit je dag beïnvloed en hoe lang dit je bezig houdt.
Hou jij echt van jezelf? Weet dat je het waard bent.

Boeken

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.