Persoonlijk

Iedereen tevreden? Ik niet

Laatst plaatste ik op Instagram een poll over kerst. Zo bleken veel mensen het een gezellig feest te vinden maar kreeg ik ook ontzettend veel mooie gesprekken met mensen die het eigenlijk helemaal niet zo leuk en gezellig vonden als ze deden blijken. De reden? De ‘verplichte’ bezoekjes aan (schoon)familie.

Het is toch te bizar voor woorden dat we van alle dagen in het jaar juist deze 2 (soms 3, wat een ellende)  kiezen om samen te komen? Dat je elkaar nooit of amper ziet en nu opeens verwacht wordt dat je er bent. Dat je die gezellige schijn ook nog hoog probeert te houden, niet omdat je het zo belangrijk vind maar om problemen met familie of schoonfamilie te voorkomen.

Ik kreeg vooral ontzettend veel berichtjes van volgers die eigenlijk de kerstdagen liever niet met schoonfamilie doorbrengen, maar omdat hun vriend of vriendin anders hierop wordt afgerekend ze toch maar gingen.
Hoe scheef is die verhouding tussen ‘vrede op aarde’ en weten dat je partner ruzie krijgt als je niet wilt komen? Hoezo ook je partner? Als ik weg blijf ben ik de persoon die hierop aangesproken kan worden en niemand anders.  Nou vraag ik me sowieso af waarom je hier een punt van wil maken. Ik heb mijn tafel liever half vol met mensen die er ook heel graag bij willen zijn dan een volle tafel met mensen die er geen zin in hebben.

Daarnaast had ik ook heel veel mensen in mijn berichten die niet begrepen waarom ik kerst zo vreselijk vond, die nooit te maken hebben gehad met het verplichte karakter of gewoon alleen de warmte en gezelligheid zien.

Ik ben namelijk niet alleen een kersthater omdat ik het verplichte karakter zo belachelijk vind, ik vind de muziek net zo erg, om nog maar te zwijgen over die kerstdorpen bij mensen in huis. Maar goed, ieder zijn ding natuurlijk.

Ik denk dat deze kerst, waarin we maar weinig mensen mogen uitnodigen en het allemaal net wat anders loopt dan voorgaande jaren, een uitkomst is voor velen. Natuurlijk is het voor heel veel mensen ook heel jammer dat het zo moet. Zijn er mensen die er echt naar toe hebben geleefd en juist in dit jaar de warmte van kerst zo nodig hebben. Maar voor hen die nu nergens heen mogen, die dit jaar geen scheve ogen krijgen omdat ze niet komen is het denk ik heel fijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.