Persoonlijk,  Spiritueel,  Zelf liefde

Hoe klinkt stilte

Stilte, de een vindt het heerlijk, de ander heeft er moeite mee. Maar heb je ooit stilgestaan bij het geluid van stilte? Ervaren wij wel echt stilte of kunnen we daar eigenlijk helemaal niet tegen?

Als ik aan stilte denk, denk ik direct aan het feit dat ik nog nooit volledig stilte heb gehoord. Ik hoor altijd wel een vogel, de wind die bladeren laat ritselen, mijn eigen hart dat klopt in mijn borst. Er is altijd wel een geluid dat de stilte verbreekt, toch spreken we over stilte.

Stilte heeft verschillende definities, de afwezigheid van geluid, rust, eenzaamheid. Het zijn verschillende dingen die allemaal aan stilte gekoppeld zijn. Stilte kan rust geven, stilte kan beklemmen, stilte kan troost bieden maar ook veel angst opleveren.  Hoe klinkt stilte?

Stilte is niet stil, het praat met je, juist wanneer elk ander geluid van buitenaf wegvalt beginnen je gedachten harder te spreken. Juist op die momenten worden we geconfronteerd met onszelf waardoor we vaak geluiden en prikkels blijven opzoeken. Door stilte toe te laten, echt te luisteren leer je jezelf beter kennen. Waar loop je voor weg, welke gedachten worden weggestopt door geluiden te blijven opzoeken? Durf jij echt in gesprek met de stilte diep in jou?  Door echt te luisteren naar het geluid van stilte kom je tot je diepste zelf, je verlangens, je angsten.
Zou dit dan de reden zijn dat steeds meer mensen in stilte retraite gaan? Weg uit die snelle wereld, even een volledige focus op jou en jouw gedachten.

Dood eng lijkt me, ik kan prima een periode stil zijn, toen ik alleen woonde gingen er uren voorbij zonder muziek, tv of ander geluid. Maar om nou echt een paar dagen alleen te zijn met de stilte die van binnen schreeuwt? Misschien is juist het feit dat het me zo beangstigd een reden om eens te kijken wat die stilte dan te vertellen heeft. Wat er diep van binnen zo stil geworden is dat het nu ruimte verdiend om te schreeuwen.

Hoe klinkt stilte, als we altijd zo hard opzoek blijven naar geluid. Als we geloven dat de wind op de bomen, de vogels met hun lied, al stilte is. Hoe klinkt stilte als we niet stilstaan bij wat stilte voor ons is?

Hoe ervaar jij stilte? Heb jij wel eens een stilte retraite gedaan, bewust gaan luisteren naar de stemmen die diep van binnen zo stil zo hard gehoord moeten worden?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.