Spiritueel,  Zelf liefde

Hoe je ego je misleid

Wist je dat je ego dusdanige grip op je heeft, dat het houvast heeft aan jouw denkpatronen en het je eigenlijk helemaal niet zo heel veel goeds brengt? Tuurlijk, een beetje egoïsme is heel goed, jouw geluk voorop, ben ik zeker een voorstander van. Maar ik bedoel hier het ego als groter geheel. Het misleidende patroon in jouw bestaan.

Helemaal van je ego afkomen is natuurlijk niet de bedoeling, dat kan gelukkig ook helemaal niet. Je ego is nou eenmaal een onderdeel van de structuur in jouw persoonlijkheid. Wel kun je bewustzijn ontwikkelen, je ego soms even voorbij stappen en leren dat er bepaalde stukken van jouw zijn worden overgenomen door dit ego.

Maar als we bijvoorbeeld kijken naar zelf-sabotage, daarin speelt jouw ego een dusdanig grote rol, die totaal niet nodig is in jouw bestaan. Je overtuigt jezelf alleen van negatieve aspecten, werkt jezelf tegen, om op deze manier het “zie je wel” aspect op te kunnen roepen. Hiermee krijgt je ego de impuls die het zocht, maar die jou verder niet per se gelukkiger gaan maken.

Afwijzing als een groot onderdeel van jouw leven, dat is wat het ego vaak veroorzaakt. Afwijzing van jezelf, over de rug van jezelf of een ander. Denk eens aan je partner, je hebt ruzie omdat hij of zij iets doet wat jouw ego niet wilt. Je veroordeelt je partner, niet je ego. Je wijst hierin dus je partner af maar net zo goed jezelf. Is dat wat hij of zij doet echt zo erg, of is het puur omdat het niet strookt met jouw verwachtingen wat de boosheid bij jou oproept?  Verwachtingen, sowieso iets welke alleen maar pijn en teleurstellingen gaan oproepen. Je kan jouw verwachtingen niet projecteren op een ander. Alleen jij kan jezelf veranderen of aanpassen, en dus alleen jij zou kunnen leven naar de maatstaven van jouw, of jouw ego zijn verwachtingen.

Natuurlijk is het niet zo makkelijk als ik het hier allemaal opschrijf, het moment dat je bewust wordt van dat ego is nog niet het moment dat je er direct naar kan gaan handelen. Maar waarom zou je het niet willen proberen? Waarom zou je niet liever naar jezelf willen zijn, jezelf echt leren omarmen en te houden van die persoonlijkheid die onder dat ego weggestopt zit? Maar het MOETEN houden van jezelf, dat is dan ook weer een ego stukje. Mega ingewikkeld, dat lees je al wel.  Juist dat wat er is er laten zijn en daar genoegen mee nemen, dat is waar het omgaat. Je hoeft niet beter, sneller, te voldoen aan de richtlijn. Bewustwording, dat is het enige dat nodig is, daarna mag je alles laten gaan en voelen wat er te voelen valt.

Hoe bewust ben jij van jouw ego?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.