coaching,  Persoonlijk,  Zelf liefde

Goede voornemens, zo lukken ze toch.

De een zweert erbij, de ander vindt het de grootste onzin, goede voornemens. Op 1 januari gaan we massaal de sportschool in, stoppen we met roken of stoppen we met het kopen van fast fashion. Hele mooie doelen, dat zeker, toch sneuvelen heel veel van deze goede voornemens toch weer in een paar weken.

Zelf ben ik niet per se een voorstander van goede voornemens. Niet omdat ik niks wil veranderen of bereiken, maar omdat ik het vastzetten aan een datum gewoon heel raar vind. Waarom zou je, als je graag gezonder wilt leven, dit pas doen op 1 januari en niet op 23 november? Er zit voor mij geen specifieke logica aan een datum.

Maar goed, terug naar de voornemens, over anderhalve maand is dit jaar voorbij en de goede voornemens komen wellicht al in je op. Wat moet je doen om jouw goede voornemens toch te laten slagen?

Zorg in de eerste instantie dat jouw goede voornemens heel realistisch zijn, schrijf jouw goede voornemens eens uit en bekijk welke van deze echt heel belangrijk voor je zijn. Kies twee a drie van jouw voornemens uit om deze eens goed uit te werken. Waarom vind je het belangrijk, wat is je doel op de lange termijn, hoe ga je het aanpakken. Stoppen met roken is niet even simpel je sigaretten weggooien op 1 januari en ze nooit meer oppakken. Waarom wil je stoppen, wat is jouw drijfveer hier achter. Wat is jouw stok achter de deur. Ga je minderen, ga je cold turkey, en hoe ga je er mee om als het even niet lukt.

Veel mensen zijn geneigd om de dag dat je terugvalt in oude patronen er helemaal mee te stoppen. Ze straffen zichzelf af voor het falen en zien niet in dat dit een ontzettend normaal proces is. Iets dat zo in je systeem zit is er niet in een week, maand of misschien zelfs wel jaar volledig uit. Gun jezelf dat wat je wilt bereiken en maak het op deze manier realistisch. Handel uit liefde voor jezelf, niet uit haat.

Werken aan jezelf is ontzettend waardevol en mooi, maar streef niet naar perfectie. Imperfectie horen bij de mens, bij het leven, en maken jou een mooier mens. Ga je iets aan omdat je bang bent dat je nu niet goed genoeg bent? Dan is het gedoemd te mislukken, ga je iets aan omdat je dat jezelf gunt, dan is er veel grotere kans dat het ook gaat lukken.

Er is dus niks mis met goede voornemens stellen voor komend jaar. Het ligt volledig aan de manier waarop je dit wilt aanpakken.

Doe jij aan goede voornemens?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.