Persoonlijk,  review,  Zelf liefde

Floaten, de ultieme manier van ontspanning?

We haasten maar, lopen maar door, prikkels overal. Zelfs in ontspanning hebben we vaak nog veel prikkels om ons heen. Muziek, een boek, de buren die een gesprek voeren in de tuin, noem maar op. In mijn burn-out ben ik steeds opzoek naar nieuwe vormen van ontspanning, mijn favoriete ontspan moment heb ik al gevonden, maar wat afwisseling is altijd goed. Mijn vriend boekte voor ons een uur floaten bij ‘t Cocon in Deventer. Vandaag vertel ik jullie hier alles over.

Wat is floaten?

Floaten is gewichtloos drijven in water waarin veel Epsom zout is toegevoegd. De ruimte waar in je float, ook wel cocon of cabine, is volledig afgesloten en prikkel arm. Je stapt, naakt, in de cabine, gaat liggen en sluit dan zelf met een knop de cabine volledig af. Aan het eind van jouw floattijd gaat de cabine vanzelf weer open, waardoor je niet aan tijd hoeft te denken en echt volledig kan gaan ontspannen. Door de hoeveelheid epsom zout heeft het water een sterke dichtheid waardoor je hierop blijft drijven. Doordat het water op de temperatuur van de huid is voelt dit drijven na enkele minuten als zweven, waardoor er een nog diepere laag van ontspanning kan plaats vinden.

float1

Wat is Epsom zout?

Epsom zout is een zout die veel magnesium bevat, ook wel bekend als magnesiumsulfaat. Magnesium is een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam, voor zowel de energiehuishouding als ontwikkeling van het zenuwstelsel. Maar ook op je gemoedstoestand heeft magnesium effect. Door een hoge dosis magnesium binnen te krijgen wordt cortisol in je lichaam afgebroken, ook wel het stresshormoon. Ook werkt magnesium ontstekingsremmend en tegen spierpijn. Magnesium is in te nemen in tabletvorm, maar via de huid wordt het nog beter opgenomen.

Floaten bij ‘t Cocon

Floatcentrum ‘t Cocon zit in de binnenstad van Deventer en is hier goed te bereiken. Bij binnenkomst stap je binnen in een echt woonkamergevoel, de geur is er heerlijk, en daar begint ontspanning al. Een van de medewerkers neemt je mee naar de cabines en legt uit hoe het floaten in zijn werk gaat. Hierna kun je zelf gaan floaten. Wanneer jouw floatsessie voorbij is gaat de cabine open, douche je jezelf en wanneer je weer aangekleed bent wordt de cabine direct gereinigd voor het volgende gebruik.float2 (2)

Wat ik zeer prettig vind aan ‘t Cocon is dat zij handdoeken, shampoo, oordopjes en eigenlijk alles wat je nodig hebt tijdens het floaten tot jouw beschikking stellen. Je hoeft niks mee te nemen en kunt op deze manier dus echt relaxt gaan floaten.

Mijn ervaring

Het oogt niet perse luxe bij ‘t Cocon, maar dat doet natuurlijk niks af van de ervaring. Het personeel is vriendelijk en legt duidelijk uit wat de bedoeling is. De medewerkster benoemde dat wanneer je ligt je oren onder water zijn en hierdoor je je eigen hartslag gaat horen. De bedoeling is om hier op te focussen, omdat je hierdoor geen andere afleidingen krijgt en kunt gaan ontspannen. Ik nam een kussentje mee voor onder mijn hoofd de cabine in en ging liggen. Voorzichtig liet ik de deksel zakken en wist op dat moment nog niet zeker of ik die dichte cabine wel zo’n fijn gevoel vond.

Het drijven was heerlijk, maar ontspannen lukte mij slecht. Maar dat ligt volledig aan mij en niet aan ‘t Cocon. Mijn gedachten gingen alle kanten op. Wat als ik dood ga in deze cabine en ze me hier naakt vinden over een uur. Hoe zou G het hebben in de cabine een stukje verderop. Ik hoor een tik, zit dit in het muziekje of loopt er iemand om mijn cabine? Mijn gedachten gingen alle kanten op, door mijn bewegingen kwam er regelmatig water in mijn ogen. Geloof me, dit zoute water in je oog doet minuten lang pijn en is de hel. Maar goed, ik kwam om te ontspannen dus nieuwe poging.

Ik ontdekte dat ik met mijn voeten en handen mezelf kon afzetten tegen de cabine en ik zo door het water kon bewegen. Plezier had ik, maar ontspannend was het niet. Geen klok hebben vond ik bijzonder moeilijk, hoelang ben ik hier al, hoelang heb ik nog. Mezelf overgeven aan ontspanning vond ik bijzonder moeilijk. Die realisatie liet me nog meer nadenken, waardoor ontspanning natuurlijk helemaal ver te zoeken was. Na een tijd bedacht ik me opeens de laatste oefening van mijn yoga lessen. Liggend op de grond, heel bewust je voeten ontspannen, door naar je enkels, je knieën, je bekken, middenrif en zo verder. Ik ging ontspannen, begon eindelijk mijn hartslag te horen in plaats van al mijn afdwalende gedachten. Volledige ontspanning en toen het geluid, de deksel ging open en mijn uur was voorbij.

Conclusie

Ik heb bijzonder veel moeite met ontspannen, bijna een uur duurde het voor ik mij kon overgeven aan het gevoel. Toen mijn vriend en ik bespraken hoe het was benoemde we allebei dat het lekker was, maar niet perse heel ontspannend. Tot ik in de auto zat, een half uur na het floaten voelde ik me opeens wel ontspannen. Ik ontdekte dat de spierspanning die altijd in mijn schouders zit weg was. Ik voelde me leeg, op een positieve manier, moe maar dan prettig moe. De strijd naar die ontspanning duurde dan wellicht heel lang, ik heb wellicht niet het optimale er uit kunnen halen, toch was er effect. Nu ik dit schrijf is het de volgende ochtend, mijn schouders zijn nog ontspannen en het voelt heerlijk om een keer geen kramp in mijn schouders en nek te ervaren.

Eén reactie

  • Wendy

    Wat een bijzondere ervaring moet het geweest zijn. De manier waarop je het beschrijft voelt als de pure en rauwe waarheid. Ik ben enorm nieuwsgierig geworden naar het floaten. Hij gaat op mijn bucketlist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.