Persoonlijk

Een maand vol eten

Of je nou een hekel hebt aan alle aspecten van de Decembermaand, of helemaal lekker gaat op de magische lichtjes en warmte in de huizen, December gaat vaak ontzettend samen met eten. Je kunt dan ook menig artikel vinden over “zo blijf je gezond in December” of “kerst zonder dik te worden”.  Belachelijk toch?

Afgelopen zomer schreef ik al een artikel over hoe elk lijf bikiniproof is en je echt geen leuker mens wordt wanneer je, voor de verkeerde redenen, jezelf kapot werkt in die sportschool. Nu is dat voor de Decembermaand natuurlijk precies zo. Je bent niet leuker, mooier, of belangrijker als je strak en fit die Decembermaand uit komt. Je kunt natuurlijk je levensstijl zo aanpassen dat het voor jou een prettige manier van leven is en dat je als bijzaak strak in je vel zit. Daar is dan ook helemaal niks mis mee, maar die stress over je kerstdiner? Daar is dan wel weer behoorlijk wat mis mee.

Eten definieert niet wie je bent, bepaald niet of je waardevol bent en bepaald al zeker niet of je wel mooi bent. Waarom zou je jezelf straffen voor die taartjes, voor die warme chocolademelk of voor die ene extra oliebol?  Geluk zit niet in een kledingmaat maar in jouw hoofd. Zelfliefde is niet jezelf pas liefhebben als je voldoet aan een bepaald ideaalbeeld.

Nogmaals, als jij graag sport, liever geen toegevoegde suikers eet omdat je weet dat je je daardoor minder energiek voelt dan is dat helemaal oke. Zolang je het doet voor jou, omdat deze levensstijl jou echt gelukkig maakt, je je echt beter voelt in je lijf door deze keuzes.  Sport je nooit? Eet je het liefst elke week patat en voel jij je helemaal prima met die zakken chips die er doorheen gaan? Net zo prima. Je doet namelijk alles in jouw leven voor jouw geluk, niet voor dat van een ander.

Die stress voor het kerstdiner is dus echt niet nodig, maakt je niet gelukkiger en helpt je ook zeker niet door de dag heen. Een stuk taart staat niet gelijk aan zoveel minuten rennen, dat stuk taart staat gelijk aan een gezellige liefdevolle avond met geliefde.  Die kaasfondue is geen kcal getal maar een maaltijd die jouw lichaam vult.

Zullen we stoppen met onszelf, en een ander, afwijzen op de keuzes die wij maken. Zullen we stoppen met zo kritisch kijken naar eten maar er gewoon van genieten. Een ieder op zijn eigen manier?
Zullen we stoppen met “gezond” moeten leven en beginnen met willen leven naar je eigen idealen?   Ik hoop dat je gaat genieten, van alle pepernoten, oliebollen en gourmetavondjes. Van alle hardlooprondjes die je doet voor jezelf en alle uren die je wel of niet in de sportschool wil doorbrengen omdat die keuze je gelukkig maakt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.