Aromatherapie,  Persoonlijk

een klein lesje aromatherapie

Vanaf jongs af aan ben ik al bekend met de heilzame werking van essentiële oliën. Sinds 6 augustus 2020 mag ik mijzelf ook officieel aromatherapeut noemen. Ik ben ontzettend dankbaar voor de vele mensen die ik al heb mogen ondersteunen met etherische oliën. Vandaag een klein lesje om jullie nog meer mee te nemen in deze mooie wereld.

 

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is onderdeel van de kruidengeneeskunde en gebruikt etherische oliën bij de behandeling van vele lichamelijke en geestelijke klachten. De oliën kunnen worden ingezet vele behandelgebieden op het lichaam. denk hierbij aan de huid, het haar, spieren en gewrichten, hart en vaatstelsel, luchtwegen en het zenuwstelsel. Deze gebieden kunnen worden behandeld door middel van massage, huidoliën, kompressen, verdamping of in het bad of de douche. 

 

Aanraking van de huid

Een massage met etherische oliën heeft ontzettend veel mooie voordelen. Lichamelijk contact en aanraking van de huid is belangrijk voor onze geest. Aanraking geeft een directe emotionele sensatie. We voelen bepaalde emoties door de manier waarop onze huid reageert op prikkels van buiten af. Door de olie op de huid aan te brengen trekken de oliën door de poriën diep de huid in. Hierdoor komen de oliën in de bloedbaan en in het lymfesysteem. Op deze manier komen bijna alle cellen uit ons lichaam in contact met de olie waardoor het algemene immuunsysteem van ons lijf kan worden versterkt.  Wel is het ontzettend belangrijk om de essentiële oliën te verdunnen in een draagolie. Ook wanneer je de oliën in wil zetten in bad. 

 

Wanneer gebruik je welke olie?

Zoveel mensen, zoveel verschillende en unieke klachten. Ik ga een aantal klachten met je doornemen en benoem hierbij de best passende essentiële oliën.  Of deze olie ook geschikt is voor jou is niet zeker, dit is weer afhankelijk van jouw gezondheid. 

Brandwonden: Lavendel en tijm.
Spierpijn: Citroen, eucalyptus, gember, jeneverbes, lavendel, blauwe kamille, peper.
Hoge bloeddruk: Basilicum, citroen, knoflook, lavendel, marjolein, melisse, ylang ylang.
Lage bloeddruk: Hysop, kamfer, pepermunt, rozemarijn, salie, tijm.
Hoest: Anijs, cajeput, cipres, eucalyptus, den, jeneverbes, kaneel, marjolein, mirre, pepermunt, wierook.
Misselijkheid: Kamille, zoete venkel, lavendel, munt, melisse, zwarte peper.
Onregelmatige cyclus: Roos, melisse, scharlei.
Stimuleren van de psyche: Jeneverbes, kamille, lavendel, marjolein, rozemarijn, scharlei.

In dit korte overzicht is duidelijk te zien hoe veelzijdig de oliën ingezet kunnen worden.  

Welke olie schaf ik aan?

Dat is een vraag met een veelzijdig antwoord. Het is niet zo dat er maar 1 merk de juiste is, het is wel zo dat er vele merken niet juist zijn. Wanneer jij bij de kruidvat of de tuinen etherische oliën koopt, weet dan dat deze oliën niet volledig zuiver zijn. Het gaat in de aromatherapie om zuiverheid, hier komt de werking vandaan. Een chemische toevoeging is dus niet wat je wilt hebben. 
Het is belangrijk te realiseren dat je of iets koopt dat je gezondheid ondersteunt, of iets dat je systeem belast. Iedere olie die niet 100% zuiver is die je gaat gebruiken, is een last voor je lichaam, omdat onnatuurlijke stoffen verwerkt en afgevoerd moeten worden door je organen. 

Tips voor een 100% pure olie: 
– Check de ingrediënten op het flesje. Zodra er stoffen bij staan als alcohol, weet je dat je met een aangelengde en verdunde olie te maken hebt. 
-Voor een flesje roos van 5 ml. heb je 242.000 rozenblaadjes nodig. En je weet wat een roos in de winkel kost. Het is onmogelijk om een flesje etherische olie voor onder de €10 aan te schaffen. controleer dit dus altijd goed. 
-Zorg dat alle oliën die je koopt verpakt zijn in een bruin glazen flesje. Hierdoor worden de oliën beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Merken waar je volledig veilig kunt kopen zijn: Chi natural life, Farfalle, De Groene Linde, Physalis en Tisserand. 

MegumiiMocht je vragen hebben of kennis willen maken met etherische oliën. Je vind mijn aromatherapie pagina op Instagram. Hier verkoop ik ook producten. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.