Persoonlijk,  Psychologie,  Spiritueel

De reden van bestaan

We hebben (bijna) allemaal een reden van bestaan, de dingen waarvoor je het doet. De dingen die jou motiveren om door te gaan, om tot verandering te komen. Het kunnen hele uiteenlopende redenen en motivaties zijn, maar wat ze gemeen hebben is dat jij er je best voor wilt doen

Soms vinden we het moeilijk om onze reden van bestaan te zien, zitten we vast, staan we stil. Iedereen om je heen lijkt verder te gaan, waarom jij dan niet. Het is van belang om voor jezelf te kijken wat jouw reden van bestaan is. Niet dat je later terug kijkt op je leven en denkt, had ik maar.

Dat kan natuurlijk nog gebeuren als je een sterke reden van bestaan hebt. Maar als je terugblikt op je leven en dan bedenkt hoe zonde het is dat jij jezelf geen geluk gunde, dan spreken we over wat anders.  De reden van jouw bestaan is dat wat jou geluk brengt, wat je moed geeft en kracht.

Ik denk dat de reden van mijn bestaan is dat ik wil liefhebben. Nu denk ik als eerste aan de kinderen van mijn beste vriendin, omdat die  liefde voelt als eigen. Maar ik denk dat in het grotere geheel ik besta om lief te hebben. Te zorgen voor een ander, maar zeer zeker ook voor mezelf. Dat mijn geluk zit in geluk zien bij anderen, maar mezelf hierin niet wegcijferen. Maar liefhebben is tweezijdig, de reden van mijn bestaan is niet alleen geven. Het is ook een deel ontvangen, want zonder iets te ontvangen kan je ook niet alles geven.

Liefde, geluk, warmte. De redenen van mijn bestaan, wellicht zit er meer, wat ik later nog ga ontdekken. Misschien is dit de kern die voor mij altijd zal zijn.

Wat is jouw reden van bestaan?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.