Body positivity,  Persoonlijk,  Taboe

Bloed serieus, de menstruatiecup

Bijna alle vrouwen, een aantal mannen, ze kennen het probleem van menstrueren. Het probleem van tampons of maandverband moeten meeslepen overal waar je bent. Van de walk of shame met je tampon in de hand naar de wc. Waar ik overigens nu hoop dat een ieder nu die schaamte heeft laten vallen en gewoon doet wat nodig is voor zijn of haar lijf.
Tegenwoordig heb je zoveel opties, tampons, maandverband, wasbare varianten of die je na elk gebruik moet weggooien en schadelijke stoffen in zich hebben.

Er zijn onderbroeken op de markt die jouw bloed opvangen, en er zijn menstruatie cups. Die laatste, die wil ik even met jullie bespreken.
Er zijn een heleboel soorten en maten van deze menstruatie cups te verkrijgen.
Zelf gebruik ik zowel de organicup als de ziggycup. Twee totaal verschillende cups die daardoor juist zo fijn zijn om beide te hebben.

Een menstruatie cup breng je in de vagina, deze kan tot wel 12 uur blijven zitten voor je deze moet verwijderen. Dit is natuurlijk per lichaam en menstruatie verschillend, die 12 uur heb ik nog nooit gehaald.  Je haalt hem er uit, gooit hem leeg, spoelt de cup om en brengt deze weer in.

Het inbrengen doe je door de cup te vouwen, sommige vrouwen vinden het prettig om iets gehurkt te staan, de ander doet het liever zittend op de wc of liggend op bed.  Kies in ieder geval iets wat voor jou werkt.  Het fijnste voor jezelf is ook om de cup eens in te brengen voor je menstrueert, dan kan je experimenteren met hoe het voelt, hoe je hem inbrengt en weer verwijderd zonder het een bloederige boel wordt.

De organicup is te koop bij onder andere de kruidvat en heeft 3 maten.
Maat mini voor tieners of mensen die een kleinere maat nodig hebben.  Maat A voor hen die nog geen vaginale bevalling hebben meegemaakt en maat B voor hen die wel vaginaal bevallen zijn.

Nu gebruik ik zelf ook een maat B, niet omdat ik een vaginale bevalling heb meegemaakt, maar omdat ik veel bloed verlies, ik niet geloof dat elk lichaam een maat heeft voor of na bevalling en omdat veel andere merken een maat B ook adviseren aan vrouwen van boven de 25.  Het is dus even puzzelen welke jij voor jou het beste vind.
ziggy-cup-intima-verpakkingbron
De Ziggycup van Intimina heeft een heel andere vorm en zachtheid dan menstruatie cups die gelijkstaan aan de organicup. Deze cup is langwerpig, plaats je voor de baarmoeder mond waarbij je deze haakt achter je schaambot.  Hierdoor zit deze hoger en minder voelbaar in je vagina. Door het zachte materiaal is deze menstruatie cup zelfs geschikt voor mess free period sex.

De ziggycup hanteert maar 1 maat in haar cup.

Gebruik jij al een menstruatiecup?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.