Persoonlijk,  Psychologie

Ben je nou nog steeds alleen?

Wie lang single is herkent het wel. De vragen op familiefeestjes, de blikken van vrienden, de zorgen van ouders. Bijna lijkt het wel of je moet gaan daten om een ander tevreden te stellen. Ben je nou nog steeds alleen?

de afgelopen vijf jaar bracht ik door als single. Natuurlijk was dat soms ook heel saai, natuurlijk heb ik ook af en toe gedacht dat het voor mij niet meer zou komen. Maar eigenlijk heb ik het ook heel erg prima gevonden. Ik kan mezelf prima vermaken, heb leuke vriendinnen en mijn geluk wordt niet gedefinieerd door de aanwezigheid van een man.

Toch, wanneer er weer eens een vraag kwam twijfelde ik soms. Is het raar om het alleen ook prima te vinden? Vind ik het eigenlijk wel zo prima alleen? En ja, ik vond het prima alleen. Nu ik wel in een fijne en gelijkwaardige relatie zit zal ik dat altijd verkiezen boven het single leven. Dat zeker. Maar ik heb de afgelopen vijf jaar zeker niks gemist en een prima bestaan gehad, zo alleen. Maar een relatie mag nooit jouw geluk bepalen. Ik moet gelukkig zijn, hij moet gelukkig zijn. We kunnen elkaars geluk aanvullen en ondersteunen. Nooit mag ik zijn geluk volledig invullen en hij niet dat van mij. Twee individuen die zowel geluk alleen als samen vinden. Dat is denk ik wat de kracht is van relaties, wat het gelijkwaardig maakt.

Maar wat maakt eigenlijk dat mensen zich bemoeien met het liefdesleven van de ander. Wat maakt het de tante van mijn oma uit of ik single ben of een relatie heb? Haar geluk is echt niet anders als mijn liefdesleven veranderd? Uiteraard mag er support zijn, mag er uit oprechte interesse een vraag gesteld worden. Maar de vraag ‘ben jij nu nog steeds alleen?’ is een oordeel, geen vraag. Het lijkt wel of iedereen in een gelukkige relatie moet zitten. Dat je succes bepaald wordt door met wie je samen bent. Ik denk dat je succes behaald in een relatie door te leren wie jij bent als je alleen bent. Dat wanneer je leert dat alleen zijn meer dan oke is, er echt ruimte ontstaat voor een ander.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.