Persoonlijk,  Psychologie

De pil en haar ellende

Op het Instagram account van NOS stories zag ik een artikel wat zijn aandacht richtte op de anticonceptiepil en haar bijwerkingen. Belachelijk eigenlijk, dat anno 2020 er nog niet zoveel bekend is over de mogelijke bijwerkingen. Daarnaast schrok ik ook van vele reacties die onder dit bericht geplaatst werden.

Dat door de pil niet alleen zwangerschappen kunnen worden voorkomen wisten we al. Het kan ook helpen bij hevige menstruatie klachten of acne. Maar ook het risico op trombose ontstaat bij het slikken van de pil. Dit zijn veelal bijwerkingen die worden besproken met een huisarts.

Het psychische aspect blijft daarbij veelal weg. De link tussen anticonceptie en depressie wordt weinig gelegd, of wanneer je deze verbinding zelf aangeeft wordt dit weggewoven door menig huisarts. Belachelijk toch?  Ik ben erg blij te zien dat er meer onderzoek gedaan gaat worden naar de mogelijke bijwerkingen. Op dit moment zeggen ze dat 1 op de 100 pil gebruikers hier psychische last van ondervindt. Ik denk dat het er heel veel meer zijn. Vrouwen die niet weten dat dit door de pil kan komen, vrouwen die al zolang aan de pil zijn waardoor ze misschien niet snel aan deze bijwerkingen denken.

Ik merkte wel dat ik vermoeider werd, dingen zwaarder vond, wellicht wat vaker somber was. Maar koppelde dit nooit aan anticonceptie. Tot een psychiater mij hierop wees. Tot hij mij uitlegde hoe de hormoonhuishouding werkt en welk effect het toevoegen van hormonen hierop kan hebben. De stofjes in je hersenen, die bijvoorbeeld zorgen dat er een depressie kan ontstaan zijn ook hormonen. Waarom denken we dan nog massaal dat een hormonale anticonceptie hier geen invloed op kan hebben?

Wat tot mijn stomme verbazing onder het bericht geplaatst werd is dat vrouwen die de pil slikken baby’s vermoorden. Ergens ben ik benieuwd hoe iemand tot deze conclusie komt, ergens vind ik het diep triest. Er is weinig moord aan een bevruchting voorkomen. Daarnaast slikken veel vrouwen de pil niet om bevruchting te voorkomen, maar omdat zij grote ongemakken ervaren aan hun menstruatie of voor acne klachten.

Ik hoop dat er snel meer erkenning komt voor het psychische ongemak van de pil. Dat meer vrouwen op de hoogte zijn van het risico dat ze lopen en dat zij weten dat ze niet gek zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.