Persoonlijk,  Psychologie,  Spiritueel,  Zelf liefde

Alles valt en staat met mindset

Mindset, de manier van denken en kijken naar jezelf en de wereld.  Je mindset is ontzettend belangrijk in hoe je denkt over je kwaliteiten, hoe je ergens op reageert en bepaald een groot deel van je persoonlijkheid. Hoe belangrijk is je mindset als het een deel van je persoonlijkheid definieert. Maar hoe werkt dat dan precies? 

Het begint allemaal bij energie, voel jij je negatief? Dan trek je ook direct negatieve energie jouw kant op. Je ziet de wereld negatief en wordt op deze manier slachtoffer van je eigen denkwijze. Omgekeerd werkt het net zo, je voelt je prettig, bent positief, en hierdoor lijkt de wereld ook net wat mooier en fijner. Je bent dankbaar of positief en krijgt hiermee terug wat je uitstraalt.

Persoonlijke groei, geluk, het is allemaal haalbaar voor een ieder. Het is niet afhankelijk van je intelligentie, het is puur mindset. Hoe meer jij je hersenen prikkelt hoe beter zij zich ontwikkelen. Voor persoonlijke groei en geluk zijn er verschillende behoeftes. Denk aan doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslag en lief hebben. Allemaal dingen die je kunt trainen door middel van mindset.

Het betekend niet dat je nooit meer verdrietig mag zijn, mag balen. Het is alleen zo dat wanneer iets tegen zit het niet helpend is om hier een hele dag negatief bij stil te staan. Je hebt het geprobeerd, je hebt je best gedaan, het werkte niet zoals jij had gewild. Het doet pijn, maar het definieert niet hoe jij je de rest van de dag of week moet voelen.

Een groeiende mindset kan je zoveel opleveren, een statische mindset kan je zoveel afnemen.

wat is een statische mindset?
Een mindset die statisch is is niets meer dan een stilstaand principe. Geen groei, geen verandering, zoals het is is het. Geen persoonlijke groei, geen uitdagingen.
Je denkt dat je intelligentie een vaststaand ding is, hierin geen groei of ontwikkeling in mogelijk is. Je doet waar je goed in bent zonder echte diepe inspanning. Dingen waarvan je denkt het niet te kunnen ga je dan ook niet aan. Je hebt moeite met kritiek en negeert dan ook regelmatig de feedback of het kritiek dat je hoort van mensen om je heen. Als iets tegen zit geef je op, schaam je je soms zelfs.

Er is geen ruimte voor ontwikkeling, geen groei, geen vernieuwing. Vast in je mindset en hiermee ook meer negativiteit dan positiviteit.

Wat is een groei mindset?
Een groei mindset is een mindset waarin persoonlijk groei voorop staat. Je bent bezig met persoonlijke ontwikkeling en gaat uitdagingen aan. Je geeft jezelf kansen om nieuwe dingen te doen. Je staat open voor feedback en kritiek en ziet dit als iets om van te kunnen leren. Je maakt gebruikt van de steun en de successen van mensen om jou heen om hier zelf van te kunnen leren.

Veel ruimte voor ontwikkeling, persoonlijke groei staat hoog op het lijstje. Hiermee is er een positiever beeld en wordt dit dus ook meer gevoelt.

Herken jij jezelf in een van deze mindsets? Wat zou je willen veranderen aan deze mindset of waar ben je erg tevreden over?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.