Persoonlijk,  Zelf liefde

Alle ruimte

De een staat graag in het centrum van de aandacht, de ander staat liever ver weg van alle spotlight en laat zich liever niet zien. Hoe dan ook hebben we ruimte nodig, ruimte om te zijn.

De mensen vol in de spotlight durven van nature misschien meer te laten zien. Zijn wellicht extravert, of hebben altijd geleerd hun ruimte in te nemen in plaats van te wachten tot je ruimte geboden wordt.
Wat jouw manier ook is, we hebben ruimte nodig om te ontwikkelen, om te leren, om te zijn.

Ruimte innemen gaat niet alleen over het voorbeeld wat ik net benoemde. Het gaat over durven en mogen worstelen met de moeilijke kanten van het leven. Het zelf ontdekken waar je echt gelukkig van wordt, waar je moeite mee hebt. Het durven oefenen met het innemen van jouw plaats in het leven.

Bewust zijn van je emoties, je pijnpunten, jouw behoeften in het leven. Pas wanneer je bewust bent kan je je eigen ruimte gaan begrenzen, gaan innemen. We zetten vaak ongezonde manieren in om voor ruimte voor onszelf te zorgen.

Onbegrip, het gevoel er niet bij te horen. Het zorgt er voor dat je je ruimte creëert door te vertrekken. Je loopt weg bij een gesprek of trekt je terug in je gedachten. Je uit je behoeften niet, gaat het gesprek niet aan. Neemt ruimte voor jezelf op een andere plek, maar in feite laat je je wegjagen van jouw plek. Op naar de plek waar niemand je lastigvalt en iedereen je begrijpt. Zonde, want op deze manier zal je nooit de ruimte krijgen die je wel verdiend.

Niet durven vragen om hulp, het gevoel alles alleen te moeten doen, er altijd maar te moeten staan voor anderen. Opoffering. Er van uit gaan dat wanneer jij voor iemand zorgt de ander ook voor jou gaat zorgen. Je ruimte opeisen door iets voor een ander te doen en dan bedrogen uit te komen. Juist door deze manier offer jij je eigen ruimte op voor de ander.

Niemand luistert naar mij, ik kan er toch niks meer aan doen. Deze gedachten horen bij het klem zitten. Je trekt voor jouw gevoel altijd aan het kortste eind, waarom zou je er dan nog iets tegen doen. Je zegt ja tegen dingen die je niet wil. Geeft al jouw ruimte op voor een ander.  Zonde.

Je herkent jezelf hoogstwaarschijnlijk wel in een van de deze drie ongezonde manier van ruimte innemen, of weggeven. Het is zo van belang om te leren ruimte in te nemen. Om tegen jezelf te zeggen dat het veilig genoeg is om te blijven, om jouw ruimte terug te vragen. Dat je alles mag vragen en jouw behoefte heel belangrijk zijn. Dat je jezelf niet hoeft op te offeren. Dat je een mens bent met een vrije mening, dat je mag zeggen wat je wel of niet wil, dat je niet klem gezet hoeft en mag worden.

Ruimte innemen, het is soms zo lastig, het is zo belangrijk. Durf jij jouw ruimte in te nemen, of herken jij jezelf in een van de drie types die ik omschreef?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.