Persoonlijk,  Taboe,  Zelf liefde

Achter het taboe, Marloes is polyamoreus

Taboes, ik heb er een hekel aan. Waarom moeten dingen stiekem, achter gesloten deuren, geen woordje aan vuil. Waarom moeten we dingen die bij het leven horen verstoppen, alleen omdat we het niet gewend zijn, iemand besloten heeft dat dit onderwerpen zijn om ons voor te schamen.
In achter het Taboe laat ik mensen aan het woord over verschillende thema’s. Dit om verder te kijken dan het taboe dat er is, nieuwe meningen te kunnen vormen en hopelijk een taboevrij bestaan op te kunnen bouwen.

Vandaag is het woord aan Marloes. Marloes is een jonge vrouw die, voor mij, echt een voorbeeld is in zelfliefde. Ze is open over vele onderwerpen zoals feminisme, dik zijn en polyamorie.  Thema’s waar nog een taboe op ligt over waar de meningen sterk over verdeeld zijn. Vandaag gaat het over polyamorie, over liefde en de vrijheid die daarbij komt kijken.

Alle liefs

Ik sta voor mijn kledingkast wanneer ik een appje van mijn date krijg. Ze moet helaas afzeggen voor vanmiddag. Het scheelt me een kledingcrisis, maar verder is het vooral balen want mijn date is ontzettend leuk. We spreken af later een nieuwe datum te prikken. Ik scroll naar het gesprek met mijn vriendin.

‘Mijn date vanmiddag gaat niet door L’

‘Ah liefje, wat jammer!’

We praten nog even over wat zij met haar dag gaat doen en wat ze niet moet vergeten mee te nemen als ze dit weekend naar me toe komt. Dan sluit ik af met de mededeling dat ik van haar hou. Haar ‘ik ook van jou’ brengt de glimlach terug op mijn gezicht.

Mogelijk heb je de vorige alinea even opnieuw gelezen, verward door wat je las. Schrijf ze nu dat ze een vriendin heeft en ook een date of lees ik dat verkeerd? Nee hoor, lieve lezer, je ziet het goed. Ik ben Marloes en ik ben polyamoureus.

Polyamorie is het tegenovergestelde van monogamie: het hebben van één exclusieve liefdespartner. Als je polyamoureus bent, sta je romantisch gezien open voor meer dan één persoon. Dit kan dus betekenen dat je meerdere relaties naast elkaar hebt, of dat je mensen date naast je vaste verkering, of een andere vorm. Elke niet-monogame relatie is anders, op basis van wat de betrokkenen met elkaar afspreken. Het enige dat vaststaat, is dat monogamie niet de basis is voor één of meer van de betrokken personen.
Zomer 2020Zomer 2020

Ik rolde hier vier jaar geleden in toen mijn toenmalige vriendin en ik onze relatie openden. Dat voelde eigenlijk heel fijn, dus toen die relatie verbroken werd, wist ik dat ik niet per se terug naar de monogamie wilde. Mijn huidige vriendin staat hier hetzelfde in, dus onze relatie is überhaupt nooit monogaam geweest. Zij heeft naast mij nog een vaste partner.

Als je hierover vertelt, krijg je vaak dezelfde reacties. Mensen vragen of je dan nooit jaloers bent, of onzeker. Natuurlijk ben ik dat weleens. Wat voor mij veranderd is, is dat ik me ben gaan realiseren dat jaloerse gevoelens bijna altijd iets zeggen over mijn eigen relatie. Als ik jaloers word als mijn vriendin iets met haar partner gaat doen, betekent dat vaak eigenlijk dat ik haar zelf mis of dat ik bang ben minder aandacht van haar te krijgen dan ik nodig heb. Dan is dát het probleem dat we moeten bespreken.

En dat doen we dan ook, want polyamorie is één en al praten. Dat doen monogame stellen natuurlijk ook. In een polyamoureuze relatie zijn er wel extra factoren om te bespreken. Is samenwonen een optie voor ons? Hoe doen we dat als jij je partner op bezoek hebt? Of als ik een andere relatie krijg en met hen ook zou willen samenwonen? En stel ik dan allebei mijn partners aan mijn ouders voor?

Een andere reactie die je veel krijgt, is ‘Ik zou het nooit kunnen!’. Ik zeg dan vaak dat dat ook niet hoeft. Polyamorie is niet beter dan monogamie. Maar monogamie is ook niet beter dan polyamorie. Werkt het voor jou? Geweldig! Voor mij werkt het niet. Dus ben ik blij met de vrijheid die ik in mijn vorm van liefde vind.

Marloes

Zet jij je in om een taboe te doorbreken, heb je een bepaalde levensovertuiging, ben je ziek, heb je een baan waar nog een taboe op ligt of ervaar jij op elk andere wijze een taboe en wil je hier je verhaal over kwijt? vul het contactformulier uit dit artikel in of mail mij op contact@comewithgrace.nl wellicht staat jouw verhaal dan binnenkort op mijn blog. Samen kunnen we het verschil maken.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.