Psychologie

accepteren of slachtofferrol?

Die titel haalt bij mij al het bloed onder mijn nagels vandaan, ook wanneer je een situatie leert te accepteren kan je slachtoffer zijn. Maar er is een verschil tussen het echt accepteren of blijven hangen in dat slachtofferschap.

Wanneer er iets groots in ons leven gebeurd, waarop wij geen invloed hebben, zijn we massaal geneigd om in de slachtofferrol te kruipen. Toch zeggen we ook dat we het accepteren, of dat we door gaan met ons leven. Maar hoe ga je door met het leven wanneer je blijft hangen in het verleden? Het is niet zo dat je moet vergeten, dat je nooit meer terug mag denken aan de pijn die je toen ervaren hebt. Je hebt al het recht om boos of gekwetst te zijn, maar jij bent de enige die controle heeft over jouw emoties en handelen.

Waarom zou je de strijd blijven aangaan, waarom zou je jezelf blijven kwellen. Dat is waar acceptatie om draait. Het is niet opeens allemaal goed je stopt alleen met de strijd aan blijven gaan die je toch niet gaat winnen. Juist door jezelf te leren accepteren kan je met een andere blik kijken, kan je nieuwe oplossingen en ideeën zien. Door slachtoffer te blijven van de situatie blijf je ook in dat negatieve spiraal hangen. Terwijl dat gevecht je alleen maar meer klem blijft zetten, het je vooral al je energie kost.
Is dat het waard? Gun jij jezelf niet om met een frisse blik naar nieuwe kansen te kijken? Om positiever naar jezelf te kunnen kijken, in plaats van alleen dat te zien wat je niet gekregen hebt, of waar anderen steken hebben laten vallen?

Probeer het eens uit, gun jezelf die positieve energie en ervaar vooral het verschil dat het gaat maken! Jij bent niet alleen dat wat jou overkomen is, is bent zoveel meer. Je ontkent niet dat er iets dusdanige impact maakte, je straft jezelf alleen niet langer voor dat wat geweest is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.