Persoonlijk,  Zelf liefde

4 tips om je grenzen aan te geven

We hebben er allemaal wel eens moeite mee. Hoe geef je je grenzen aan en vooral, hoe geef je je grenzen aan zonder een ander hiermee te kwetsen. Toch zou het heel veel makkelijker moeten zijn aangezien het hier gaat over jou en jouw gevoelens.  Ik geef je een aantal tips hoe je dit kunt aanpakken.

Tip 1. grenzen stellen is niet egoïstisch.
Door grenzen te stellen leer je anderen eigenlijk hoe ze met jou zouden moeten omgaan. Wat voor jou wel of niet prettig is en wat je wel of niet wilt in het leven. Het is dus juist ontzettend waardevol om een ander handvatten toe te reiken om jou te helpen.  Jouw geluk is volledig jouw verantwoordelijkheid, wat jij niet uitspreekt zullen anderen ook nooit weten. Je geeft bij het stellen van grenzen dus aan dat jij jezelf belangrijk genoeg vind om gelukkig te zijn, en je geeft een ander ook nog eens de ruimte om iets te veranderen waar ze zich wellicht helemaal niet bewust van waren.

Tip 2. duidelijke grenzen verbeteren je relatie.
Het is voor de meeste mensen veel fijner om om te gaan met mensen die weten wat ze willen. Mensen houden van een bepaalde voorspelbaarheid en van duidelijkheid. Door je grenzen aan te blijven geven maak jij jezelf dus een interessanter persoon voor anderen. Mensen gaan meer respect voor je hebben dan wanneer je alles maar over je heen laat komen. Door dit respect gaan mensen je ook anders behandelen, wat jouw relatie alleen maar ten goede gaat komen.

Tip 3. hou het bij jezelf.
Jouw gevoelens zijn geen discussiepunt, voel jij je gekwetst dan valt daar niks anders over te zeggen. Het is dus ontzettend belangrijk om jouw grenzen bij jezelf te houden zodat er geen ruimte ontstaat voor een discussie.  ” Ik vind het niet prettig dat je zo tegen mij praat, je geeft me het gevoel alsof ik een klein kind ben”   Hierin is geen ruimte voor discussie. Jij ervaart iets, jij voelt iets, de ander kan het totaal anders bedoelen. Maar het gaat hier over de uitwerking en niet de intentie.

Tip 4. het aangeven van grenzen maakt je vrijer.
Door het aangeven van grenzen pak jij de regie over jouw leven terug. Het geeft ruimte om jouw hart te volgen en je leven vorm te geven op de manier die jou het meest gelukkig maakt. Door dicht bij jezelf te blijven ga je anderen ook steeds meer waarderen om hoe ze zijn.  Je kunt volledig jezelf zijn en laat jouw leven niet langer bepalen door een ander.

Het is trouwens ook ontzettend belangrijk om niet boos te worden wanneer jij je grenzen aangeeft. Soms begrijpt iemand niet direct wat jij bedoelt of gaat deze persoon in de verdediging. Herhaal duidelijk wat jouw grens is en mogelijk zit er zelfs een consequentie aan. Stel dat je anders wilt stoppen met de samenwerking, dan herhaal je jouw grens en benoem dat als er niks veranderd jij deze samenwerking niet meer ziet zitten.  Geen dreigementen, maar puur wat jij ervaart. Mocht dit allemaal niet werken en blijf jij het gevoel hebben dat iemand over jouw grenzen heel wil blijven gaan, verlaat dan het gesprek. Ga dit niet groots doen door luid weg te lopen of een deur te slaan, nee sta op loop rustig weg en doe dit uit zelfliefde. Iemand accepteert jouw grenzen niet en jij maakt duidelijk dat je dan niet met je laat sollen. Je hebt de keuze bij de ander neergelegd en die laat je daar ook liggen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.